Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
rajibraj 12 Şubat 2024, 00:01

Dislektik Çocukların Ailelerindeki Duygusal Gerginlik

Disleksi okuma alanında yaşanan öğrenme güçlüğüdür.Disleksi için beynin kelimeleri oluşturan sembollerinin ve kelimeyi oluşturan seslerin algılanması ve anlamlandırılmasında yaşanılan güçlük olarak da tanımlayabiliriz.Disleksi de okula gitmede isteksizlik,kelimeleri,harfleri,sesleri öğrenmede güçlük, verilen talimatları takip etmede  güçlük, kelimeleri harflere veya hecelere ayırmada güçlük, kelime ve ses bilgisinde zayıflık, okuma ve hecelemede güçlük, kelime ve ses bilgisinde zayıflık, okuma veya hecelemede güçlük, organize olamama, sesleri birleştirmede güçlük, eksik hatalı okuma yapılması gibi belirtiler görülebilir.

Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların %80’inde disleksi görülür(Karande ve Kulkarni,2005).Dislektik çocukların ebeveynleri çocuklarının dislektik olduklarını öğrendikten sonra,ciddi bir psikolojik sürece girerler.Bu süreç kapsamında ebeveyn  hayal kırıklığı ve hoşnutsuzluk yaşayabilir.

Çocuğunun dislektik olduğunu öğrenen ebeveyn yaşadığı duygusal etkilenmenin yanında çocuğun dislektik olmasından ötürü de sorunlarla da baş başa kalır.Disleksili olan çocukların çoğunda davranış problemi,dikkat dağınıklığı,anksiyete gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Ebeveynlerin  adaptasyon süreci çocukları olumsuz etkileyebilir.Bu dönemde ebeveyn ile çocuk arasında sağlıklı ve net ilişki kurulmalıdır.Aksi durumda çocukta ebeveyne karşı güvensizlik,aile bağlarında  zayıflama,davranış problemleri görülebilir.

Ebeveynler bu süreçte dikkatli olmazlarsa kendilerini daha fazla stresli ve depresif hissederler. Ebeveynler çocuklarının gelecekleri konusunda endişelenip strese  girebilir.En büyük korkuları çocuklarının herhangi bir durumda suça veya uyuşturucuya yönlenmesidir. Araştırmalara göre özel öğrenme güçlüğü olan bireylerin annelerinin %85’inin ve babalarının %54’ünün çocukların durumlarından yoğun şekilde etkilendikleri gözlemlenirmiştir.

Çocuklarına tanı konan aileler onlara yardımcı olmak ister bu konuda yapılabilecek en iyi şey Özel Öğrenme Güçlükleri hakkında olabildiğince bilgi sahibi olmaktır. Konu hakkında bilgi sahibi olmanız süreçte izleyeceğiniz yolu açık ve net hale getirir, korkularınızın hafiflemesine yardımcı olur. Öğrendiğiniz yeni bilgiler bilinçli seçimler yapmanızda, çocuğunuzun yeteneklerini keşfetmeniz ve ona uygun eğitim programlarına yönlendirmenizde size rehber olacaktır. Alının eğitim ile birlikte çocuğun akademik seviyesini akranların seviyesine yaklaştırmada yardımcı olurken aynı zamanda sosyal uyum ve kendini ifade etme becerilerine de olumlu katkıları olacaktır. Aileler bu süreçte çocuklarını alanında uzman eğitimcilerin bulunduğu Disleksi için hazırlanmış özel eğitim programları olan eğitim kurumlarına yönlendirmelidir. Okulda alınan eğitimin yanında da evde de destek ve ilginin verilmesi sürecin sağlıklı ilerlemesinde önemlidir.Sınıf ortamında akademik düzeyde akranlarından geri kalan Disleksili çocuğun eğitimciler ve ailesi tarafından desteklenmesi oldukça önemlidir.Ailelerin çocuklarına sevgi ve sabırla yaklaşması, yeterli düzeyde destek görmesi ile çocuk özsaygısını koruyabilecek ve kendisi için daha fazla çaba harcayacaktır. Bu şekilde çocuğun öz benlik saygısını da korumuş olursunuz.

Ebeveynler bu süreçte birbirleriyle problem yaşayabilir. Çocukla ilgilenme görevi tek bir ebeveyn üzerinde olabilir.Bu durumda ebeveyn üzerinde taşımakta zorlanacağı bir yük olur,bu durum stres yaşamasına ruhsal olarak kendini kötü hissetmesine yol açabilir.Bu koşulda evdeki herkes bu durumdan zarar görür.Yapılması gereken çocuğun sorumluluğunun eşit şekilde dağıtılmasıdır.

Aileler bu süreçte kendi durumlarını değerlendirmeli, duygularını kontrol etmeli,kendilerini olayların içine teslim etmemeli,ümitsizliğe kapılmamalıdır.Ailelerin sabırlı,istikrarlı ve serinkanlı olmaları bu süreçte onlara çok yardımcı olacaktır.

 

                                                                                    Uzman Eğitici Psikolog

                                                                                                        Cansu Taş